Skjærhalden | ||
Skjærhalden - kjært navn med mange skrivemåter
Skrivemåten til tettstedet Skjærhalden, Hvalers administrative sentrum, er blitt tilpasset og har fulgt utviklingen av det norske skriftspråket gjennom historien. På 1723 skrev man Schierhalen, senere Schierhalden, Skerhalden, Skjerhalden og i 1891 dukker formen Skjærhollen opp. Skjærhollen: Altså oppstår skrivemåten Skjærhollen i 1891 og kan bl.a. ses i saksforberedelsen til byggingen av moloen på Vadbenken. Denne skrivemåten har vist seg å være svært levedyktig. Faktisk bruker Statistisk Sentralbyrå denne formen ennå i sine årlige utgivelser. Fotografen Anders Beer Wilse bruker denne skrivemåten på alle sine bilder som han tok i 1907.
Skjærhalden: På et bilde fra slutten av 1890-tallet kan man se skrivemåten Skjærhalden. Den samme skrivemåten brukes på de tidligste postkortene fra Skjærhalden. Eilert Harald Eilertsen startet landhandel på Skjærhalden 1890 og bygde enebolig med tilbygd forretning i 1894. I 1904 ble eiendommen fradelt Prestegården og fra den tiden fikk landhandler Eilertsen laget rundt 1900 et postkort som viser bilde av forretningen. Skjærhalden Hvaler står det på kortet, en skrivemåte som desidert er mest brukt helt fram til våre dager. Det er da også denne skrivemåten som er definert som den riktige.
Skjærhallen:
Rundt 1920 utgir Carl Normann fra Hamar en del postkort der skrivemåten
Skjærhallen er benyttet. Om Carl Normann er påvirket av
rettskrivingsreformen fra 1917 vites ikke, men i reformen ble det bestemt at
ord med stum d skulle erstattes med dobbeltkonsonant som f.eks gjør at mand
blir til mann og fjeld til fjell.
Skjerhalden, Skjerhollen, Skjæerhalden: Total forvirring: Forvirringen blir total om
man forviller seg inn på hjemmesidene til Galleri Nor og finner alle de
interessante bildene til fotografen Anders Beer Wilse tatt i 1907 og 1918. I
kommentarene forekommer skrivemåtene Skjærhalden, Skjærhollen og Skjærhallen
under ett og samme bilde.
Andre gamle bilder.
Eller hva med
dette? Hva betyr navnet: Professor Oluf Rygh
(1833-1899), selve grunnleggeren av stednavnsforskningen i Norge, mener at
det siste leddet kan komme av holl (uttales kort ”å”) norrønt for helling
eller skråning og sikter kanskje til skjæra i bukten utenfor. Men det kan
også tenkes skjær i betydning klippe som stikker opp av jorden. Statens kartverk:
Statens kartverk har forvaltningsansvar etter lov om stedsnavn. I Sentralt
stedsnavnregister SSR er ca. 690 000 offisielle norske stedsnavn registrert.
Alle navn som har vært i bruk før 1/7-1991 regnes som offisielle og kan
brukes på for eksempel kart. Kommunal utredning: Sentraladministrasjonen i Hvaler kommune bestemte høsten 2006 å gjøre en utredning med hensyn til å bestemme en skrivemåte, som skal være den offisielle og riktige. En representant fra administrasjonen med interesse for lokalhistorie har fått i oppgave å forberede saken før den kan fremmes politisk. Det er nesten til å le av. Forhåpentligvis vil kommunens politikere klare å samle seg om skrivemåten "Skjærhalden" slik som skiltet i kollen, Skjærhalden gjestehavn, Skjærhalden båtforening, Byggmakker Skjærhalden, Spar Skjærhalden, Kiwi Skjærhalden, Skjærhalden rorbuer, Skjærhalden havnefestival, Skjærhalden legekontor, M/S Skjærhalden, Vertshuset Skjærhalden, Skjærhalden Bad, Skjærhalden Manufaktur, Skjærhalden Pizza, Skjærhalden Bygg, Skjærhalden Vel, skilt ved kirken, skilt ved Dalens plass, Oslofjordexpressen, Fredrikstad rutebiler, infokart osv.. Eller hva med kommunens egen administrasjon? Meg bekjent er det kun Posten som bruker "Skjærhallen". Lykke til med utredningen! Beklager om noe av det som er skrevet ovenfor inneholder feil eller ikke er tilstrekkelig vitenskapelig bevist, men det finnes større problem å handskes med – også på Skjærhalden.
Per Jacobsen
|
||