Catianavals
 
   
     
     

Catianavals er en vals som onkel Tidemann Olsen komponerte på 1960-tallet. Catiana er en båt, en 28 fots Furuholmen plattgatter som Tidemann fikk bygget av Johan Sverre Olsen fra Spjærøy som hadde et båtbyggeri i Kjelvika ytterst i Skjelsbosund. Dette fikk Anna og Tidemann råd til etter at de vant over 50.000,- i tipping 3/2-1951.  Catiana ble senere solgt til Odd Holmen. (1984?). I mange år reiste fra Oslo til Fredrikstad i bil. Videre tok de Catiana til Bølingshavn.

Navnet Catiana var det tante Anna som fant opp. Bokstavene “ca” er tatt fra Canari, en hund som broren til Tidemann kjøpte på Kanariøyene. Bokstavene “ti” er tatt fra Tidemann og “ana” fra Anna.

En gang på slutten 1960-tallet kom den norgeskjente trekkspilleren Arnstein Johansen ned på Sørenga for å kjøpe skifer. Han gikk der i fra med både skifer og en vals, nemlig Catianavals. Valsen kom ut på en LP-plate innspilt i 1969 og ble godt kjent i hele Norge. Særlig på Vestlandet blir valsen mye spilt.

Under en opprydding i Bølingshavn fant jeg originalpartituret til Catianavals som Arnstein Johansen hadde skrevet før den spilt inn i studioet i 1969. Høsten 1995 var jeg så heldig å få spille sammen med nettopp Arnstein Johansen, for øvrig i et 50-årslag. Jeg hadde da med meg en kopi av notene til Catianavals og sørget for å få Arnstein til å skrive en hilsen til onkel Tidemann. Notene ble så rammet inn og gitt til onkel Tidemann.

I all beskjedenhet har jeg forsøkt å skrive en tekst til Catiana-vals, noe jeg har hatt planer om lenge. Da jeg satt foran datamaskinen, kunne jeg se for meg Anna og Tidemann på en koselig kveldstur med Catiana på speilblankt vann - “et ektepar på tur”.

Per Kristian Jacobsen, 2001

 
   

 

   
     
     
     
Last ned Catiana-vals